УКРАЈИНСКО министарство културе забранило је увоз 38 руских књига јер, по оцени Службе безбедности, пропагирају "мржњу, фашизам и сепаратизам". То су дела различитих жанрова, од научне фантастике до политичке публицистике и историографије. На водећем месту је књига "Кијев капут", контроверзног писца и национал-бољшевика Едуарда Лимонова, а на листи је "Украјина хаос и револуција - оружје долара "Николаја Старикова. Међу непожељнима су и наслови политиколога и публицисте Александара Дугина, телевизијског новинара Сергеја Доренка, новинарке Марине Ахметове (репортаже у којима осветљава догађаје од Мајдана до рата на истоку Украјине). 
Све светске агенције пренеле су и да су у Кијеву направили списак непожељних, на којем је око 600 глумаца, режисера и музичара. Иако је било најављено да ће почетком августа украјинске власти објавити комплетану "црну листу", до сада то није учињено. Према ономе што су украјински медији обелоданили, на списку "забрањених" је 14 особа: од легендарног Јосифа Кобзона (78), кога многи зову руским Френком Синатром, па до француског глумца са руским пасошем Жерара Депардјеа.
Није спорно да одавно постоји и знатно шири "каталог непожљених", али не и ко је тачно у њему. Критеријум власти у Кијеву веома је једноставан - сви који подржавају Путина и не осуђују припајање Крима Русији су непријатељи. Тако се спекулише да би на "листи непожељних", уз Депардјеа, могла да се нађу и друга славна имена из света. Нашем Емиру Кустурици у јулу је отказан концерт у Кијеву, због политичког ангажмана, иако његовог имена нема на јавној листи. Спекулише се да на добродошлицу не би наишли ни глумац Стивен Сигал и редитељ Оливер Стоун. На најновијем јавном списку Кустурице и осталих нема, али то не значи да би их на граници пустили да уђу у ту земљу.
Паралелно са "црним списком" оних којима је забрањен улаз, јер су подржали побуњенике у Донбасу, у Кијеву праве и рекламирају "бели". На њему су музичари, глумци, писци из Москве и Санкт Петербурга који су "увек добродошли". Московски рокер Андреј Макаревич предводи "беле", као и његов колега Јуриј Шевчук, лидер групе ДДТ из Санкт Петербурга. Добродошли су глумци Валентин Гафт, Олег Басијашвилиј, Михаил Јефремов и Лиј Ахеџаков и режисер Ељдар Рјазанов, као и писци Борис Акуњин, Виктор Шендерович и песник Орлуша.

СТАРИ И БОЛЕСНИ
Већина глумаца на "белој листи" су, међутим, стари и болесни људи који не могу да путују ни по Русији, а камоли у Украјину. Режисер Рјазанов, рецимо, коме је 88 година, у последње време је често боравио у болници. Знају то у Кијеву, али својој јавности желе да покажу како је фронт против Путина све већи. Већина културњака у Русији је, ипак, уз актуелну власт, из убеђења или користи, док су малобројни оштри критичари, пре догађаја у Украјини, били уз "малу опозицију", која није у парламенту и објективно нема значајнији утицаја.