Translate

уторак, 16. децембар 2014.

Партија изнад државе / Светислав Стефановић



Партија изнад државе
Република, 19. 10. 1920.

                У моменту када се у Корушкој догађао плебисцитни пораз, и тиме најочигледније осудио шкандалозни режим који влада у самозваној краљевини СХС - у том истом моменту влада је била скроз пред кризом због једног другог шкандала, који не мање очигледно илуструје сву беду и неваљалост режима под којим живимо. Влада је скоро упала у кризу због изборног размештаја полицијског особља. И влада, која је показала своју апсолутну патриотску неспособност у питању Корушке, показала је велику патриотску "способност" у овом другом питању. Завађени партијски табори најзад су се погодили и криза је отклоњена. И ова влада, чији су шефови и вође прокоцкали своју личну част, и који се свим силама труде да прокоцкају и част наше државе, остаје и даље да управља овом земљом на корист своју и осталих властодржаца, а на срамоту и недогледну штету и земље и несретног народа нашег. И начин на који умало није дошло до кризе, и начин на који је криза отклоњена - такве су срамоте за политички углед наше земље да такве срамоте могу својој земљи наносити заиста само људи који су стварно прокоцкали све обзире личног и јавног морала.
                Извршен је полицијски размештај према узајамном споразуму владајућих странака: толико радикалских и толико демократских полицајаца! Земља је спашена кризе и њен углед је још једном осрамоћен, и пред свесним синовима њеним и пред целим културним светом. Јер, зацело, оваквих погодаба око полицијског чиновништва нема више нигде у свету: није га било чак ни у покојној Аустрији. Полицијско чиновништво је оно које се најмање сме мешати у политику. Оно има своју одређену функцију коју, на жалост, само у нашој држави не врши: јер нигде у свету нема овакве оскудице јавне безбедности, овакве слабе полицијске контроле као код нас. А од увек се наш народ борио против мешања полиције у политику, и упућивао је полицију на њене праве функције. Цела његова политичка борба последњих деценија, цео полет радикализма - старог и самосталног - био је резултат борбе народа против учешћа полиције у политичкој борби. И шта је дочекао наш народ у новом, бољем добу, у својој новој, великој отаџбини? Дочекао је да су се његове две владајуће странке, и Радикална и бивша Самостална, сада тзв. Демократска, погодиле не да ослободе народ од полицијског учешћа  у политици, него баш на против, да учешће полиције у политици, и то у најважнијем политичком моменту народног живота, у изборима за Конституанту, по узајамном споразуму дозволе и управо благослове.
                Овим узајамним споразумом полицијско чиновништво престало је бити државно, оно је дефинитивно постало искључиво партијско, и оно, сасвим природно, има да врши не своју државну функцију, него има да задовољи партијске интересе оних који су га, по узајамном споразуму, учврстили на власти и дали му партијске задатке да испуни.
                Један ми је пријатељ лепо објаснио резултат општинских избора, нарочито у новим крајевима Србије: где је срески начелник радикал, он је записивао председнике општина као радикале; где је демократ, као демократе. Политичко мишљење и опредељење самог председника и његових бирача, притом је играло сасвим споредну улогу. У крајевима где се баш не може тако радити као у новим, ради се наравно друкчије. Главно је да резултати буду задовољавајући за владајући режим моралне и интелектуалне корупције, режим политичких коцкара који су, прокоцкавши сав свој лични карактер и углед, остали још да прокоцкају до краја и углед земље и народа. На том путу, који из безакоња води у бешчашће, властодршци су учинили последњи корак разрешивши полицију њених државних дужности и ставивши је у службу одвратном партијском режиму, који слави код нас своје срамне али и последње оргије.
       = извор:Светислав Стефановић



СТАРИМ ИЛИ НОВИМ ПУТЕВИМА
ОДАБРАНИ ПОЛИТИЧКИ СПИСИ


(1899-1943)

Приредио
Предраг Пузић

Нема коментара:

Постави коментар