ВЕСТ о открићу нове планете у Сунчевом систему подигла је и Србима поглед ка небу. Интересовање за “звезде” побудила је промена на планетарној карти после чак 170 година! Нова планета привремено је названа планета “Девет”, али се у штампи означава и као "планета икс". Како астрономи објашњавају, заправо, није откривена стварна планета, већ је маматематичким путем и на основу компјутерских симулација доказано да она постоји.
Искуство Николе Божића, руководиоца програма Истраживачке станице “Петница”, показује да свако велико научно откриће донесе и појачано интересовање јавности за ту науку. Поготово младих, чија су честа инспирација астрономија, генетика, археологија или палеонтологија.
- Оваква открића која могу променити историју науке свакако доводе до додатног интересовања међу младима - каже Божић. 
- У оваквим ситуацијама се тражи информација више, а у вези с открићем нове планете испитивали су ме о њеним могућим особинама. Међутим, овде је проблем што планета није суштински откривена, него се посредно може запазити њен утицај. Опсег њене величине, и орбите је такав да још немамо довољно добру представу о њој. Нажалост, на оваква питања ни научници не могу дати одговоре све док она стварно не буде детектована.
У АСТРОНОМСКОМ друштву “Руђер Бошковић” кажу да посета није повећана због вести о новој планети, вероватно јер је зима, али да додају да је и ова информација привукла пажњу грађана.
- Закључци који иду у прилог могућем постојању таквог тела и нису новост, али ни нарочито велико изненађење - тврди Бранко Симоновић, сарадник Астрономског друштва. - Развијени модели који се баве симулацијама Сунчевог система у прошлости, предвиђају могућност да је у једном тренутку тело величине Урана или Нептуна било избачено на далеку периферију Сунчевог система. Дакле, пред собом имамо претпоставку која није неутемељена, али која тек треба да буде непосредно проверена. У сваком случају, ако и буде икада потврђено постојање оваквог тела, оно засигурно не би имало икакав утицај на Земљу.
По речима Тијане Продановић, из Центра за промоцију науке, отриће нове планете пре него што се она угледа није ништа ново за астрономе.
- И осма планета Сунчевог система, Нептун, откривена је тако што су француски научник Леверије и британски научник Адамс уочили да се седма планета сунчевог система, Уран, креће неправилно и то тако као да на њу својом гравитацијом утиче још неко, до тада невиђено тело, још нека планета - каже Продановић. - Испоставило се да су Леверије и Адамс били у праву, а тек треба да видимо да ли ће то бити и Батигин и Браун и да ли ће Сунчев систем ипак добити девету планету.
АКО не рачунамо Плутон, који је пронађен 1930. године, а коме је статус планете укинут одлуком Међународне астрономске уније 2006. године, последња планета, Нептун, откривена је давне 1846. године.
- Баш због тога откриће девете планете и јесте интересантније јер се на њега чекало толико година - каже Александар Зоркић, уредник Астрономског магазина. - Нова планета око Сунца кружи по наглашено елиптичној путањи, има масу десетак пута већу од масе Земље, а налази се у мрачним дубинама Сунчевог система на просечној удаљености од Сунца од неких 700 астрономских јединица. Астрономска јединица представља просечно растојање Земље од Сунца и износи 150 милиона километара. Нептун је, рецимо, од Сунца удаљен око 30 АЈ, односно 4,5 милијарди километара.
Како наш саговорник објашњава, “Девет” обиђе Сунце за од 10.000 до 20.000 година. Њен пречник се процењује на два до четири пута већи од пречника Земље, а по свему судећи је гасни гигант попут Урана и Нептуна. Очекивано је да име планете буде у складу са досадашњом праксом да се планетама Сунчевог система дају називи из римске митологије.
- НЕ зна се тачно садашња локације планете - каже Зоркић. - Уколико је близу своје тачке на елиптичној путањи тела најближих Сунцу, она би се могла пронаћи и на раније начињеним фото-снимцима, што већ увелико астрономи, претражујући базе података, и чине. Уколико је међутим ова планета у афелу - у тачки своје орбите која је најдаља од Сунца, онда је за њену визуелну детекцију неопходан неки од највећих телескопа који постоје.
Такав је, на пример, уређај “Кек”, од 10 метара, који се иначе налази на Мауна Кеи, на Хавајима, или јапански “Субару” од осам метара, такође на Мауна Кеи. Шанса да се угледа нова планета биће већа када почетком следеће деценије почне да ради најсавременији LSST телескоп у Чилеу.
АМЕРИЧКИ ИСТРАЖИВАЧИ
ОТКРИЋЕ девете планете објављено је 20. јануара ове године у “Астрономском журналу”, а припада двојици америчких истраживача - Константину Батјугину и Мајклу Брауну - каже Александар Зоркић. - Батјугин је рођени Московљанин, који је, идући путевима науке, постао амерички астроном. Мајкл Браун је професор на чуваном Калтеху у Калифорнији и међу астрономима ужива углед једног од навећих познаваоца Сунчевог система. Уосталом, открио је неколико објеката који се налазе иза планете Нептун - Ерис, Седну и Орцус.