О НАШОЈ Брезовици не знамо ништа више од оног што се пише по новинама. Сумњамо само у једно - ово раде Албанци. Овако, углас говори већина Срба, житељи Штрпца, општине на крајњем југу Космета, на питање “Новости” докле се стигло са приватизацијом чувеног Ски-центра. И док је главна, додуше незванична вест да је француски конзорцијум Consulting - Compagnie de Alpes затражио продужетак рока за обезбеђивање неопходних финансијских средстава за концесију овог скијалишта на 99 година, наши домаћини сматрају да је приватизација “већ завршена ствар”.
Саговорници нашег листа истичу да су “убеђени да иза француске компаније стоје албански инвеститори”. Многи, како кажу, прижељкују да план власти у Приштини о приватизацији - пропадне.
- Иако би свакако било боље да Ски-центар ради и да се обнови, мислим да не би ваљало да га купе Албанци, уколико они заиста стоје иза наводне француске компаније. Јер, зашто они сада да убирају плодове када је то наша, односно имовина државе Србије која је годинама улагала у ово скијалиште - мишљење је Младена Давидовића (75). - У скијалиште треба да улаже Влада Србије и фирме које су већ градиле и опремале Ски-центар.
ИАКО не желе да се представе нити да говоре, два средовечна човека, која затичемо испред хотела “Нарцис” на Брезовици, на питање да ли сматрају да би Ски-центар требало препустити француском конзорцијуму, после дужег премишљања кратко одмахују главом и додају да иза француске компаније највероватније стоји албански капитал.
- То вероватно значи почетак исељавања Срба са овог подручја - каже један њих.
Међутим, за разлику од старијих житеља који стрепе да би закуп Ски-центра од стране француске компаније значио и буквално присвајање, односно отимање Брезовице, млађи житељи Штрпца сматрају да би успешна приватизација значила просперитет овог краја, односно отварање нових радних места која су и најпотребнија овој већински српској средини на крајњем југу Космета са око 10.000 житеља.
ПРИВАТИЗАЦИЈА ИЛИ УЗУРПАЦИЈАЗаговорници тезе да приватизација Ски-центра представља опасност по житеље општине Штрпце, углавном опомињу да су албанске власти приватизацијом већ одузеле неколико објеката у Штрпцу. - Узели су, или боље рећи отели су фабрику “Иво Лола Рибар”, узели су и затворили Земљорадничку задругу, Трговинско предузеће “Младост” - набраја револтирано Славо Самамировић (69) који истиче да су узурпацијом ветеринарске станце остали и без ветеринара.

- РЕШЕЊЕ би било да се направи добар уговор око приватизације, иако сам сигуран да ће иза свега на крају бити Албанци, али то не значи да ће то бити наш крај, поготову што смо се свих ових година борили и изборили да бисмо опстали овде - истиче Лазар Јанићевић (26), апсолвент банкарства и осигурања на Високој пословној школи у Блацу. - Најидеалније решење било би када би Влада Србије окупила јаче привреднике који би могли да инвестирају у Ски-центар.
Према Јанићевићевом мишљењу, приватизација може да буде добра, али засад, ипак, будућност је неизвесна, јер ништа са сигурношћу не може да се зна.
ДА немају никаквих поузданих сазнања докле се стало са приватизацијом Ски-центра, тврде и у локалној самоуправи у Штрпцу, где у општини која ради по косовском систему и истичу да и они информације сазнају из медија. Ипак, после инсистирања да нам предоче барем њихов лични став, неколико саговорника “Новости” из општине Штрпце желећи да остану анонимни кажу да би улагање у Ски-центар било пожељно, али да ипак ништа није готово и да је неизвесно хоће ли бити удовољен захтев француске компаније о продужетку рока за достављање финансијских средстава.
- Оно што знамо поуздано јесте да је градоначелник Братислав Николић, који је члан међуминистарске групе за приватизацију Брезовице, која ће донети одлуку и око евентуалног продужетка рока односно захтева компаније из Француске, успео да издејствује да се из експропријације изузме приватно земљиште - кажу нам саговорнци из општине Штрпце.
Млади се надају новим радним местима
ИНАЧЕ, сезона у Ски-центру на Брезовици завршена је 1. маја и сада ради само хотел “Нарцис” који организује прославе, односно свадбе и весеља, а закупци малобројних угоститељских објеката истичу бојазан да ће све што је припадало Ски-центру прећи у руке Албанаца. Они напомињу да је Влада Србије готово немоћна да утиче на његову приватизацију, док они упућенији, који су радили у Ски-центру напомињу да је Влада Србије претходних година, односно од 2008. године, у Брезовицу уложила 1,6 милиона евра, тако да би уз већа улагања Ски-центар несметано функционисао.
Према незваничним информацијама, коначну одлуку око захтева француског конзорцијума за продужетак рока за доставу неопходних финансијских средстава, односно гаранција за концесију Ски-центра донеће међуминистарска група Владе Косова. Мастер планом је предвиђено да се изврши експропријација око 3.300 хектара земљишта у власништву Ски-центра али и општинског, док би, према наводима представника локалне самоуправе, из експропријације било изузето приватно земљиште.
Старији житељи страхују да ће Ски-центар бити “отет”
ФРАНЦУЗИ БЕЗ НОВЦА?
-Француски конзорцијум није поднео комплетну документацију, односно нису обезбедили гаранације у смислу финансирања. Зато су тражили продужетак рока о коме међуминистарска група група треба да се изјасни - објашњава тренутно стање око Ски-центра Драгутин Ненезић, правни саветник Канцеларије за Косово и Метохију. - Француска компанија заправо нема новца, а захтев за продужетак од шест месеци за доставу финансијских гаранција нема правних елемената, односно то би тада била политичка, а не правна одлука.
На питање колико су тачни наводи да иза Француза стоји албански капитал, Ненезић сматра да то није случај, јер би, како истиче, “у супротном конзорцијум имао новца”.