Translate

среда, 21. октобар 2015.

Пријатељи ЗАВЕТИНА широм света. Тачка пресека


Шта су  «Заветине»  после тридесет и две године постојања?
ПРТЉАГ. Куфер савремене уметности?Да. У том куферу књижевних легионара, поред свега осталог, има и Рукописа. Непознатих. Нових. Старих. Откривених. Много рукописа. Различитих. Изгубљених. Заборављених. Много дужних метара свесака са дневницима.... Хиљаде непоновљивих фотографија. Читавих галерија. Докуменатра. Сведочанстава....
Знак препознавања?  Да, - особен знак препознавања.
Симбол тог препознавања  могу бити кругови – концентрични кругови, који се шире  непрестано од  једног бреста у  Звижду (Србија Севераца),  преко Београда, у бескрај.
«Заветине» су почеле као мали, приватни српски издавач, који су брзо угушили  стравични и непоновљиви услови српске транзиције започете у време Милошевића, која се ево окончава у још стравичнијим околностима  владавине  Вучића. Сатеране у издавачки гето малих тиража, «Заветине»  су покушавале да бране најугрошеније књижевне врсте – поезију, есеј  и  критичку новоренесансну  прозу. И онда су, онако како је интернет продирао у свет, и вилајет назван Србија,  кренуле, да отварају, на светској Мрежи, своје прозоре, виртуелне, наравно, кроз који се види далеко-далеко. И да  минуле деценије истрајавају на бранику – хтедох да напишем независних издавача,  - када би таквих и било!  Али овде, где су осуђене да истрајавају «Заветине»,  непотпомогнуте ни од кога, ни од државе, ни од тзв. новопечених богаташа,  где се свим силама намеће страна књига, све страно и где се српска  уметничка књижевност потискује на маргине,  појављивали су се разни тзв.  «независни издавачи»,  разни тзв. «самиздати», који су били карикатура у односу на оне праве... У таквом једном друштвеном и културном галиматијасу, «Заветине» су, захваљујући пре свега  «Сазвежђу З» стекле  оно о чему  издавачи малих земаља и малих култура могу да сањају -  популарност -  потврђену посећеност  својих интернет-локација,  која се оличава у цифри ( средином лета 2015. Године)  од преко петнаест милиона прегледа!
«Заветине»   имају много више пријатеља него што ико и слути у Србији! И  као што смо приметили пре неколико дана,  поводом нове потврде раста посећености «Заветина» -  сигурно је тај број и већи од потврђених петнаест милиона прегледа!  Јер тај број укупних прегледа расте из дана у дан!

За неког ће то бити можда много, за друге мало, за мене, ако се осврнем уназад, барем једно десетак година – невероватно. Пре десет година, или пре само три-четири године, то је било немогуће, али ево, данас је могуће, остварило се. Број посета бројним локацијама „Заветина“ расте. Локације „Заветина“, не посећују само посетиоци из Србије, или само из бивших република СФРЈ, или само посетиоци из суседних балканских држава – „Заветине“ посећују посетиоци из целе Европе, Русије, Северне и Јужне Америке, Африке, Аустралије. Вероватно, највећи број посетилаца спада у оне који знају српски или хрватски језик, али има и не мали број посетилаца који посећују ове сајтове, или блогове, а да не знају српски или хрватски, јер сајтови су опремљени опцијом Googl преводиоца... Редовним посетиоцима „Заветина“ познато је да је у току „овидљавање“ публиковане грађе на локацијама „Сазвежђа З“, оличено на локацији „Прототип“ на коме се публикују сви „обрађени“ и нумерисани чланци или прилози (скоро 4000 прилога је „проинвентарисано“- трећина од укупно објављених прилога, међу којима доминирају, пре свега, ауторски прилози, осврти, поезија, уметнички радови, занимљиве и препоручене репортаже, тумачења, истраживачки, ненаметачки дух). Googl шаље месечне извештаје само о делу локација које подупире, не и о прилозима које подржава WordPress, где, иначе, „Заветине“ имају веома популарне и посећене локације („Златни Расуденац“, ЗАВЕТИНЕPress, Прототип, Ренесанса, Опало лишће, Васељенски лист, и др.) –тиме желим да скренем пажњу, да је посета локација „Заветина“ знатно већа од оне коју приказујемо месечним изводима из Googlове управне табле, и то се лако може проверити, сабрати, срачунати (јер свака локација „Заветина“ на WordPress-у има податак о укупној посећености на видљивом месту). Радећи на тзв. Прототипу ЕЗ, увиђам да је потиснута занимљива публикована грађа, по природи тих блогова или сајтова, да нови прилози потискују старе. Поготову на WordPress-у .

Али оно што овом приликом хоћу  да кажем, да приметим, то је :  тај број посета нису подигли само  аутори који су годинама повремено публиковали у «Заветинама»  (без обзира где живели, у Русији или Америци, Канади, или Паризу, Африци, Аустралији, Бразили, Аргентини или Швајцарској...). Нису га подигле ни  особе  - преко  двеста шесдесет, које оснивач «Заветина» има у својим «круговима»  на Гоогл + профилу, као ни оних  «179 пратилаца». Та «заслуга» припада  сасвим непознатим  особама и посетиоцима «Сазвежђа З «  укупно узев.  Интернет је спојио, зближио свет.  Снагом коју ми никада не можемо сасвим ни замислити, ни појмити. Ту  снагу и енергију оличава  изванредна фотографија   Г-ђе Бранке ВрС, направљена у Шведској, можда у близини Северног пола -  симетрична слика мођних борова који стреме у небо. (Уграђена у заглавље ове локације посвећене  свим  пријатељима «Заветина»  .Од оних у Србији и на Балкану до свих оних других широм света, углавном незнаних.)  Тој непрегледној и радозналој интернетској  војсци  «Заветине»  дугују  понешто, ево прилике да им се део тога дуга и врати.

Нема коментара:

Постави коментар