ЈУБИЛАРНИ, 60. међународни сајам књига у Београду отвориће Емир Кустурица, у недељу, 25. октобра, а у име почасног госта Русије, присутнима би, како сазнају "Новости", требало да се обрате руски амбасадор Александар Чепурин и директор Руског дома Надежда Кушченкова.
Одбројавање дана до почетка нове светковине књиге, читања и културе, Одбор сајма је јуче искористио да представи монографију др Ирине Милутиновић о шест деценија трајања ове манифестације. Књига је објављена тројезично - на српском, енглеском и руском језику. У част јубилеја направљен је и филм о историји Сајма књига, у сарадњи са "Филмским новостима".
- Сајам потврђује велики значај које књиге имају у Србији, али Сајам није имао књигу о себи. У овој монографији обрађена је свака година. Занимљиво је видети да су га до 1990. године отварали политичари, а од тада писци - рекао је Зоран Аврамовић, председник Одбора Сајма.
Иако се развој Сајма књига прати од 1956, када је профилисан као традиционална међународна културна манифестација, ова монографија подсећа и да је прва изложба књига у Београду одржана на Ђурђевдан 1893. године.
ЦЕНТАР РЕГИОНА
Београдски сајам је, по речима Владана Вукосављевића, градског секретара за културу, празник књиге, издавача и читалаца:
- Упркос околностима, променама држава, кризи, ратовима, сваке године у октобру Београд је имао величанствену манифестацију и постајао издавачки центар региона.