ДУХОВНА баштина и живот једног од највећих кинеских и светских мислилаца инспирисали су спектакуларну кореодраму "Конфучијево путовање кроз свет", коју ће наша публика видети 15. новембра у Сава центру.
Ово гостовање Кинеског националног плесног театра из Пекинга, као део билатералне културне сарадње најавили су министар културе и информисања Иван Тасовац и амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг.
- Кина има своју историју и културу у трајању од пет хиљада година - подсетио је Манчанг. - Кинеска и српска култура припадају не само тим народима, него и читавом човечанству.
Према речима министра Тасовца, читав новембар биће у знаку проширења сарадње на пољу културе. У Софији ће бити одржан други министарски форум културне сарадње Кине и земаља централне и источне Европе, на коме ће како очекује Тасовац, Србија бити одређена за домаћина самита о креативним индустријама, наредне године.
Кинеска национална опера и плесни драмски театар, као државна компанија у оквиру министарства културе НРК, постоје више од пола века. Негује комбинацију различитих врста уметности: опере, пантомиме, традиционалне игре, оркестарске музике... 
Конфучијево сценско путовање кроз свет представљају као путовање без остварења снова, током кога је велики мислилац узалудно покушавао да популарише идеални свет велике хармоније, док су државне вође, мутних мисли, народе водиле у рат.
"У слепој тами, на тужном путовању ка кући, Песма орхидеја више није песма самосажаљења, већ ода храбрости ношењу тешке одговорности", поручују кинески уметници који ће Конфучијеву епопеју извести пред београдском публиком.