Извршни савет Унеска, како јавља РТС, већином гласова, предложио је пријем Косова у ту организацију.
У Извршном савету је 58 држава од којих су 32 признале једнострано проглашену косовску независност, а око 20 је подржало захтев Албаније.
Русија, Куба, Кина, Аргентина, Сспанија и Бразил успротивили су се идеји да творевина попут Косова може да буде члан Унеска и најавили да ће образложити своје ставове на пленарној седници.
O пријему Косова одлучивати Генерална конференција Унеска у новембру, где се одлучује двотрећинском већином између 195 држава чланица од којих је 111 признало Косово, а 84 није. 
Председник Србије Томислав Николић изјавио је да данас не очекује повољну одлуку са заседања Унеска у Паризу, али да ће Србија наставити да се бори да Косово и Метохија не постану члан те организације, јер предстоји Генерална Скупштина Унеска.
Државни и црквени врх и представници САНУ, на јуче одржаном састанку у згради Председништва, позвали су чланице Унеска да захтев "Косова" и земаља које тај захтев подржавају одбију и одбаце.
У закључцима са тог састанка је указано и да Српске цркве и манастири на Косову и Метохији припадају баштини у власништву Српске православне цркве и Републике Србије, и да би свако отимање те баштине значило недвосмислено угрожавање опстанка најзначајнијих религијских, културних и историјских споменика српског народа, али и европског и светског културног наслеђа на Косову и Метохији, али и српског становништва које и даље живи на том подручју.
Премијер Србије Александар Вучић изјавио је јуче да Србија чини све могуће напоре како би спречила пријем Косова у Унеско као и да су шансе Србије много веће на Генералној конференцији.
"За изгласавање предлога потребна је проста већина гласова, а гласови уздржаних се не рачунају. Најреалније је да ће се пре гласања повести расправа коју су најавиле неке државе. Такође, могуће је и да се простом већином изгласа затварање дебате, као и неко алтернативно решење", рекао је јуче Тањугу амбасадор Танасковић.
Уколико предлог данас буде усвојен, онда ће о пријему Косова одлучивати Генерална конференција Унеска која ће бити одржана од 3. до 18. новембра.